Eu mereu m-am considerat și continui să mă consider un om care nu se distinge de majoritate prin nimic deosebit. Nu mă pot mândri cu un talent anume (sau poate n-am identificat încă), ceva înnăscut, ceva cu care mulți au norocul să fie înzestrați de la natură. Asta mă face să admir și mai mult pe cei care au voci frumoase, unice și puternice, pe cei care mânuiesc perfect pensula pe pânză și creionul pe hârtie, pe cei care se evidențiază prin dansuri și mișcări excepționale, pe cei care scriu cărți care rezistă în timp și pe mulți alții care posedă îndeletniciri unice; într-un cuvânt, pe cei într-adevăr talentați.
În țara mea, în Moldova, sunt numeroase talente. Unele mai mult, altele mai puțin cunoscute. Sunt din cei care își ascund iscusința în ceva, în spatele altor lucruri, după părerea mea – prea comune. Și pentru mine acest lucru este de neînțeles, dar vreau să-l înțeleg.
Pe Instagram, de ceva timp, urmăresc o pagină de rețete (interesante, nu neg), în spatele căreia stă o domnișoară din Republica Moldova, Andreea Braga. Tânăra are 19 ani și își face studiile în România. (Acum se află acasă pe toată perioada pandemiei).
Iată printre toate rețetele pe care le publică, Andreea mai strecoară și unele postări diferite decât gătitul. Printre acestea se numără: recomandări de cărți și filme, confesiuni, motivație și alte informații utile. Asta denotă faptul că se dezvoltă multilateral. Totuși, este ceva în care are un talent ce îl depășește și pe cel al gătitului, cred eu – MUZICA. Și iată aici m-am oprit ca să o întreb:
Ce face în bucătărie o fată care posedă o voce atât de frumoasă, cu o bază în industria muzicală deja bine pusă la punct?
“Va fi banal dacă o să răspund prin “gătește cântând”? De când am conceput această pagină (@bucataria_altfel), gătitul și muzica merg mână în mână, iar atunci când te uiți la rețetele mele și pe fundal se aud cântece alese de pe Internet, să știi că, de fapt, dincolo de acestea cânt și eu ce-mi șoptește sufletul.
Ce ține de “baza bine pusă la punct în industria muzicală” – nu e întocmai așa. Cei mai apropiați îmi cunosc povestea și știu că ceea ce ține de activitatea mea muzicală pe scene, turnee, interviuri, televiziuni și videoclipuri au rămas în trecut. Nu pentru că nu mai iubesc muzica, ar fi o infracțiune să spun asta – eu RESPIR prin muzică – ci din cauză că acest domeniu nu e chiar atât de roz pe cât pare și oamenii de după culise nu sunt toți atât de binevoitori și buni cum susțin.
Iar bucătăria altfel este un colțișor de refugiu pentru mine, o lume pe care am creat-o treptat și aici împart ceea ce am mai bun.”
La întrebarea dată, Andreea mi s-a confesat cu un pic mai multe detalii din trecutul său. Dar nu este dispusă să le expună public. Și încerc să-i respect decizia.
Dar de chemarea inimii departe nu fugi, spune ea. Începe treptat să dea din nou frâu liber pasiunii pentru muzică și în adâncul sufletului nu i se pierde dorința de a înainta în acest domeniu.
Acum învață la un liceu din Piatra Neamț, unde studiază canto clasic. Afirmă că deja îi este dor de acest oraș.
“E un orășel verde, liniștit, chiar la poalele munților, exact cum îmi place mie. Cumva m-am regăsit acolo și abia aștept să mă reîntorc la “munții mei rușinoși”. Le zic așa, pentru că diminețile au obiceiul să se ascundă sub ceață și nu ai crede niciodată că sunt acolo, dacă nu ai ști…”
***
Andreea, și toți oamenii ca ea, trebuie si merită să fie încurajați să țină parcursul în domeniile în care pe merit sunt buni. Ca să vă convingeți de abilitățile ei vocale, atașez mai jos câteva video-uri. Iar la o căutare pe Youtube, găsiți mai multe dovezi că este posesoarea unei voci minunate.
Va decide singură pe viitor dacă va dori sau nu să vorbească despre anii din copilărie dedicați muzicii, perioadă când trebuia să țină pasul cu repetițiile (asta însemna deplasările la Chișinău, Andreea fiind din Bălți) și programul școlar, despre momentele de cotitură care au dus la o pauză de mai bine de trei ani în muzică, despre turneele în care pleca singură, fără părinți, și au făcut-o să se maturizeze încă în perioada când trebuia să se bucure, repet, de copilărie.
Toate acestea fiind spuse și un pic clarificând nedumerirea mea referitor la ce face în bucătărie o fată pasionată de muzică, am încercat să-mi concentrez ulterior atenția și spre contul de instagram pe care-l gestionează.
Ea mi-a zis că „Atâta timp cât pagina va exista, nu te voi plictisi doar cu rețete. Voi lăsa aici doar ceea ce simt că trebuie să rămână aici, inclusiv locuri frumoase, gânduri, trăiri și, desigur, muzică.”
Și are perfectă dreptate. Curând o să fie aproximativ un an de când eu urmăresc această pagină și pot să spun că nu m-a plictisit deloc, dimpotrivă, găsesc util tot ceea ce postează. Rețetele pe care le publică sunt ușoare și pe înțelesul tuturor. Ce îmi place și mai tare, e că pe lângă contentul cu artă culinară, găsesc și ceea ce am menționat mai sus: motivație, gânduri, recomandări și chiar liniște sufletească. Iar câteodată avem norocul să-i auzim și vocea-i atât de plăcută.
@bucataria_altfel crește cu pași mici, dar siguri. Are o comunitate activă, reală și pe bună dreptate interesată de conținutul respectiv. Andreea își amintește cum a luat naștere această pagină, mi-a spus de ce la început era rezervată în a fi activă mai ales pe story, și momentul când, după o pauză, a revenit la ea, acordându-i o atenție sporită.
„Inițial postam doar imagini cu dulciurile pe care le găteam (torturi, cupcake-uri, fursecuri). Eram pasionată de gătitul dulciurilor. Prima postare am lăsat-o aici la data de 3 ianuarie, eram pe atunci acasă, în vacanța de iarnă. Și-mi venise ideea să fac dulciuri la comandă, însă am avut parte de un termen prea scurt pentru realizarea acestei idei, deoarece peste 2-3 săptămâni m-am întors la studii în România.
Primele luni nu eram activă nici pe story, îmi era străin acest lucru, de a vorbi singură cu telefonul.
Cum trăiam la cămin și nu prea dispuneam nici de condiții pentru a găti ceva întortocheat, începusem să caut rețete rapide și interesante.
Într-o bună zi, îmi venise ideea să revin la pagină ca să postez de data aceasta o rețetă și am rămas plăcut uimită văzând că oamenii reacționează, îmi adresează întrebări și m-am aprins! Eram bucuroasă că pot face ceva nou, ceva util și pentru alții.
Totodată, nu mă lăsa gândul că vreau să fac ceva frumos, ceva neobișnuit, de aceea cu timpul bucătăria de aici a devenit altfel, pentru că nu am putut să mă limitez doar la rețete.”
Comunitatea sa acuș ajunge la 5000 de urmăritori. Majoritatea este constituită din fete, mame și soții (95%). Iar o statistică mai amplă a paginii arată așa: 62% urmăritori din Moldova, 11% – România, iar restul în mare parte sunt din Italia, Germania și Marea Britanie.
Am întrebat-o cum followerii au aflat de @bucataria_altfel:
„Din mai multe surse. Am crescut organic până la aproape 1000 de omuleți, apoi am participat la niște concursuri și am fost recomandată de alte persoane. Am avut noroc și de oameni care m-au recomandat fără niciun ban.
Pe mulți i-am invitat personal și cu majoritatea mențin legătura. Nu sunt un blogger renumit sau influencer ca să mă laud cu mii de mesaje, dar oricum primesc o cantitate mare de reacții, întrebări, idei și mereu răspund tuturor, pentru că acesta e scopul meu, să fim cât mai apropiați și să ne ajutăm reciproc pe cât e posibil.
Dar din dar se face rai!”
Acum Andreea lucrează mai mult la aspectul paginii, având scopul de a crește calitativ, nu cantitativ.
Și dacă pe instagram vedem de obicei procesul de prepare și produsul final, eram curioasă de anturajul în care îi place de obicei să gătească. Mi-a dat de înțeles că omul-atmosferă o descrie foarte bine!
„Caut să creez o ambianță plăcută orice aș face și oriunde aș fi.
Ador liniștea, îmi place să fiu singură din când în când, iar familia mea poate confirma că, atunci când gătesc, mai bine să nu intre nimeni în bucătărie (râde).
Nu bat pe nimeni (iar râde), însă gătitul pentru mine, la fel ca și cântatul, este un fel de meditație. În acel moment sunt în lumea mea și iubesc să nu fiu scoasă de acolo prin gălăgie sau alți factori de dinafară.”
Însă iubește companie la… degustare a ceea ce face. „Cu cât mai mulți, cu atât mai multe păreri și, respectiv, emoții! Aceasta e partea mea preferată!”, mi-a zis.
Așa că noi, urmăritorii, suntem norocoși că ne ia cu ea în bucătaria ei virtuală atunci când gătește! 🙂
Gătești, dar nu te îngrași? Așa gen de întrebare este des adresată celor îndrăgostiți de culinărie. Fata din spatele @bucatariei_altfel nu a fost o excepție. Răspunsul e că tot din ceea ce gătește se împarte și cu alții – în România, cu fetele cu care stă la gazdă, iar în Moldova cu familia, așa că ei nu are cum să-i rămână porție prea mare.
„Primesc o satisfacție enormă când cel care gustă, afirmă că-i place. Dar dacă mai cere o porție, atunci sunt în al noulea cer de bucurie. Acesta e cel mai mare compliment pentru un bucătar.”
În bucătăria apartamentului din Piatra Neamț se găsesc multe lucruri aduse de acasă, ceea ce nu-și permitea atunci când stătea la Cluj-Napoca, unde multifierbătorul (tot adus de acasă) era salvarea din orice situație; că în bucătăria comună a căminului rar când ajungea.
Îi place să învețe de la alții și nu ezită să laude și capacitățile deosebite în culinărie și ale celor din anturajul său.
„Eu le am mai mult cu dulciurile, însă colega mea de cameră gătește niște bucate extraordinare. De la ea am învățat multe și încă mai învățăm una de la alta, pentru ce îi sunt foarte recunoscătoare.”
Andreea e o persoană cu care îți face plăcere să vorbești. Eu am descoperit în ea o personalitate. E talentată, deșteaptă și cumpătată. Inițial, scopul meu a fost să vorbesc cu ea mai mult despre cauza pentru care încă nu e cunoscută ca interpretă acum, la vocea pe care o are, dar am renunțat să o inund cu întrebari pe subiectul dat, observând că ea vrea să lase timpul să arate, iar trecutul să se uite. Eu am avut privilegiul să văd în câteva poze zecile de premii, diplome și medalii câștigate la diverse concursuri de muzică și mi-a fost suficient să înțeleg că, chiar să vrei – cu așa un background n-ai cum să renunți. Așteptăm momentul când vom auzi de ea în industria muzicală (deloc ușoară, de altfel).
Iată că saltul de la muzică la culinărie s-a făcut pentru că cea de-a doua acum e mai mult în prezentul Andreei și e activitatea care îi aduce o la fel de mare satisfacție și o face cu toată dragostea. Pe viitor nu m-ar mira daca va persevera cu succes în ambele direcții. Pentru că dorință este și bagajul de cunoștințe și abilități se dezvoltă tot mai mult și mai mult pe zi ce trece.