Oameni talentați au relatat recent în fața unui auditoriu de tineri curioși cum se „mănâncă” businessul în Moldova. Inițiați în ale antreprenoriatului, nu le-a fost dificil să transmită motivație și inspirație celor care vor să deschidă o afacere sau care lucrează deja la dezvoltarea uneia. Să pornești de la zero și să crești e greu, dar nu imposibil, iar investiția în propria persoană este cea mai bună, atrag ei atenția.
Evenimentul „Starting your Own Business” organizat de ScaleUP, în incinta Digital Park, a avut 10 invitați cu istorii demne de admirație, din IT și industria creativă. Iar pentru că însăși locația unde s-a desășurat evenimentul face parte din acele proiecte de succes, prima care a vorbit a fost Aurelia Salicov, CEO Digital Park. Iată ce informație am reușit să prind:
* Digital Park este fondat de StarNet, pe un spațiu de 35 de ha, un teren care era în paragină, practic în centrul capitalei. Pe acest spațiu trebuia să se construiască ori centre comerciale ori să ofere posibilitatea celor din business să vină cu proiecte investituționale, să deschidă afaceri ca să dea valoare acelui spațiu. S-a luat decizia de a participa și ei la proiectul investituțional. Pentru toată echipa, acest proiect era o inovație, neavând o experiență în implementarea unor proiecte asemănătoare. Au văzut ce și cum se face în alte țări, precum România, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Franța, adică au făcut un studiu de fezabilitate. În detaliu au studiat ce înseamnă un Parc IT și numai după asta au pus în practică proiectul propriu-zis. La bază stă un concept realizat de o echipă de arhitecți din București, chiar dacă și la noi a fost organizat un concurs pentru arhitecți, însă aceștia nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor, pentru că nu aveau o exeperiență în îndeplinirea proiectelor de acest gen. Nimeni nu i-a învinuit pentru asta.
** Parcul IT nu presupune doar niște spații pe care le oferi companiilor IT, ci vine cu un set de posibilități, cu un mediu prietenos. A urmat o adresare către cei de la TRACOM cu rugămintea de se mai oferi o clădire în vecinătate.
*** Ceea ce am văzut la eveniment este prima etapă a implimentării proiectului, el fiind înpărțit în trei. Practic într-o lună vor fi gata să găzduiască primii clienți ai Digital Park.
**** La parter vor fi construite săli de conferințe care vor fi oferite celor care vor vrea să organizeze seminare, conferințe și alte tipuri de evenimente. Sus, la terasă, va fi un lounge bar cu o priveliște frumoasă.
***** Chiar dacă îi place tot ce este la Digital Park, cel mai mult Angela Salicov ține la grădina verde, pe care o aranjează acum. Veți putea admira și pești înotând 😉
****** Odată cu finalizarea primei etape, adică cu darea în exploatare a clădirii, va începe lucrul la cea de-a doua, construcția unei parcări subterane și la parter cafenele și alte servicii care vor fi necesare celor din cadrul Digital Park. Totul pentru ca atât clienții, cât și oaspeții Digital Park să se simtă bine și confortabil. Pentru asta se depune efort absolut.
– Apropo, toate materialele pentru construcția clădirii sunt ecologice.
– Fondatorii vor fi bucuroși dacă veți da curs invitației lor de a participa la evenimentele pe care le vor organiza în cadrul Digital Park. STUDENT FEST va avea loc în grădinile parcului. De asemenea, se vor face excursii copiilor în Digital Park.
Vladimir Grossu, fondator și Creative Director la Doubles.studio
* A făcut prima investiție la 14 ani. De atunci a încercat vreo 20 și ceva de afaceri, doar 3 au ajuns în zilele noastre. Din fiecare afacere a învățat câte ceva foarte important, însă de fiecare dată se străduia să nu repete aceleași greșeli, unele din ele fiind foarte scumpe. Dar erau adrenalina de care avea nevoie. Dorința lui este nu de a face mulți bani, ci de a corecta probleme, de a găsi soluții. El a văzut un neajuns de design executiv pe piața noastră. S-a implicat și în reciclarea plasticului în RM. În prima afacere a investit în jur de 3500 de lei. „Momente de risc sunt multe în afaceri”. Accentuează: antreprenoriatul întotdeauna ține de risc, dar niciodată nu s-a stresat din cauza asta, pentru că este un generator de noi idei încontinuu, pentru el e un proces absolut normal. Ideile bune vin în urma unei analize, iar pentru a analiza trebuie să ai multă informație, e și un exercițiu bun de a-ți dezvolta logica. Trebuie să fii la curent, să citești și să te dezvolți multilateral.
** Înafara Moldovei a ieșit doar cu actuala afacere, adică designul.
Angela Chelaru, antreprenoare, fondatoarea mărcii comerciale Fresh&Joy
* E antreprenoare de mai mult de 20 de ani. A lucrat pe aceeași formă organizatorico-juridică timp de 24 de ani. Consideră că un indicator al succesului e faptul că în conditiile de azi a menținut o afacere care a trecut prin toate stadiile. Este ca un al treilea copil pentru ea. A început dintr-o naivitate, căci pe atunci mulți deschideau afaceri, întreprinderi individuale… statutul de întreprindere individuală al afacerii sale nu l-a schimbat nici până acum. Este un plătitor onest de impozite, deoarece a avea întreprindere individuală înseamnă a risca și a pune în joc tot ce ai: averea proprie, averea companiei. Crede în Moldova, cât n-ar fi de straniu. „MAMA mea totdeauna îmi zice, mai fericită ca aici nu o sa fiu nicăieri.” Recent, a fost la o specializare în Germania, după ce a câștigat o subvenție. A absolvit școala sovietică și a făcut Facultatea de Economie și Comerț a USM, ulterior s-a angajat contabil la Asociația de Consum din Edineț. Apoi, s-a întors la Chișinău, unde lăsase o teză de doctor, la care a revenit peste 10 ani. Nu știe cât de bine a fost să lase afacerea baltă, ca să facă masterat si doctorat. Se consideră veșnic student. „Cea mai mare investiție pe care poți s-o faci este investiția în tine și nu trebuie să-ți fie rușine că ai 30 sau 40 de ani sau mai mult ca să încerci ceva nou.” Calitatea care se cere cel mai mult în antreprenoriat este adaptabilitatea și dorința de a învăța ceva nou. Pe parcursul acestor 24 de ani a încercat diferite afaceri. Fresh and Joy acum e în toată țara, în toate rețelele, în supermarkete etc. și vinde produse din materiale polimerice. Este o marcă înregistrată în care investește timp, bani și energie. S-a ocupat și cu vânzarea materialelor de construcție; și magazin de firmă a deschis, „deoarece atunci era la modă, în acesta a fost cea mai irațională investiție pe care am făcut-o”, recunoaște Angela Chelaru. Totuși spune că a investit într-o lecție bună. Factorul cel mai important într-o afacere ești tu, cel care ai generat ideea. Managementul afacerii începe de la tine. De la tine începe totul și de la ceea ce faci tu.
** De vreo 13 ani încoace s-a lăsat de carne, de fumat nu a făcut-o niciodată. Merge la yoga – face meditație seara și dimineața, acolo își găseste izvorul de energie. A mers la cursuri de psihologie unde a învățat trucuri interesante legate de liniștea interioară, care vine ca o apărare pe care noi trebuie s-o învățăm. Spune că a învățat tot din mers și din greșeli. Statutul social contează mai mult decât banii.
*** Un antreprenor trebuie să cunoască despre adaptabilitate în deplinătatea termenului. „Noi evoluăm o dată cu timpul și trebuie să ne adaptăm.”
Emilian Crețu, antreprenor și vlogger la Emilian Crețu – Da Sunt Român
* Popular pe zona online. S-a întrebat dacă e potrivit pentru asemenea discuții?! Nu se consideră businessman. Făcând publicitate la magazinul pe care-l are de vopsea, un om i-a scris așa un comentariu: Doamne Dumnezeule, cât de tare ai degradat. Fiind actor la teatru ai ajuns să vinzi vopsea. De unde până unde a ajuns om de afaceri? „Eu om de afaceri sunt de mic, de la vârsta de 8 ani, când veneam la Chișinău și vindeam „petrușcă la puciok”. Oamenii vindeau cu 50 de bani legăturica, eu o vindeam cu 1,50 lei.” Atunci când propui ceva trebuie să știi foarte bine să vinzi acest lucru. S-a convins de aceasta pe pielea proprie și și-a zis că atunci când o să crească mare o să facă și el afacere. Printre mulții urmăritori pe care îi are sunt mulți și din România. Cineva de acolo i-a spus că îi place ceea ce face el și că are nevoie de încurajare, că „noi avem niște planuri de viitor, dar deocamdată nu deschidem paranteze”. Și ei, Altdorf Tehnik, care sunt în România de 10 ani și care au succes, au fost partenerii/sponsorii lui Emilian Crețu timp de aproape 3 ani și au susținut toate proiectele sale. I-au spus de ce îl ajută și că o să devină antreprenor, „eu nici nuștiu ce-i asta, dar mai târziu am aflat, de fapt”. A bătut palma cu cei din România și au deschis un magazin fără să facă statistici cu table și markere ca să vadă care piață este mai bună pentru dezvoltare sau care business este cel mai potrivit. Dacă businessul ăsta a avut finanțe atunci și-a zis că el o să facă asta. Însă „Eu cred că asta este o mare greșeală pentru toți cei care vor să facă o afacere. Din moment ce cauți mai repede să câștigi, atunci niciodată în viață nu o să câștigi nimic. Atunci când a venit oferta de a deschide acest magazin, piața noastră de dezvoltare mai ales la capitolul materiale de construcții este arhiplină. Scopul nostru nu este ca să-i depășim pe ei și scopul meu nu este pentru a mă face milionar – eu deja sunt, nu în bani, ci în oameni care apreciază ceea ce fac”. Când treci de la o activitate la alta este foarte important să fii sincer cu viitorii clienți. „Nu-mi este frică de riscuri, întotdeauna încerc să găsesc noi drumuri, domenii pe care cumva le descopăr din acțiuni. Eu mai bine fac și să greșesc, decât să nu fac, să mă uit și să zic că mai bine mă duc peste hotare”. Având evenimente înafara țării, adesea era întrebat când o să vină ziua când se va duce și el peste hotare. „Eu deja sunt sătul până în gât de astfel de întrebări. Nu, nu vreau să mă duc în altă parte. Eu cred că în Republica Moldova se poate de trăit decent și se poate de câștigat și un salariu bun.” Spune că nu crede că există un secret cum e să fii un om de succes. „Nu am citit cărți cum e să fii popular sau cum e să deschizi o afacere. Eu, pur și simplu, dacă nu înot, atunci mă înec”.
** Are un singur angajat, cine îl urmărește știe că el este „Sisea”. Mai sunt zvonuri că ar fi iubitul lui Emilian. NU, nu este. „Pe Denis l-am cunoscut în teatru, fiind mașinist-tehnic. El avea grijă ca atunci când se începe un spectacol să fie totul pus la punct: decor, costume etc. Împreună cu prietenul meu Veaceslav Sambriș, care face master în România, l-am observat pe Denis că se pricepe foarte bine la tot ce înseamnă tehnică și este un om de încredere. Și i-am spus că poate să facă mult mai mult, că încerc să-l iau în echipa mea (perioada când au plecat mai mulți actori din teatru). Bineînțeles că un timp a fost fără job, după care am deschis ușile magazinului nostru”.
*** Emilian Crețu trăiește momentul. „Eu trăiesc acum, aici. Ce vrei să faci, fă-o acum și aici”. Vrea să se dezvolte mai mult pe viitor. „Demostrați-vă în primul rând vouă că puteți să faceți mult mai multe. „Atunci când am început să fac primele filmulețe pe internet în RM în 2012-2015, un bărbat îmbrăcat în femeie era dezastru total, era homofobie la greu. Erau comentarii negative și în cazul în care atunci renunțam puneam în prim plan comentariile negative și nu ceea ce fac eu”. Feciorul lui Ion Hulpea, nu o să reușească? Ba da, a reușit și nu se oprește aici. „Am plecat din Negureni cu fix 50 de lei în buzunar și am trăit pe spatele rudelor și a colegilor. Atunci am zis că o să demonstrez în primul rând mie că se poate și în Republica Moldova de trăit. Este foarte important, pe lângă talentul pe care îl ai, să nu faci doar teatru, pentru că dacă depui și muncă, faci mai multe. Și când aud că în Republica Moldova actorii o duc foarte greu… este adevărat, dar nimeni nu interzice unui actor să aibă o afacere. Vorbind despre actorii mari, artiștii mari din întreaga lume, ei au ditamai afaceri, pentru a exista. Unui actor salariul de 4000 de lei poate să nu-i ajungă de la o lună la alta. Dacă deschizi o afacere e degradare…” spune ironic ultimul gând. „Pe când încă nu aveam emisiune la tv, eram doar cu machiajul și coafura, eram întrebat de ce nu sunt la Jurnal, că faci așa filmulețe faine, de ce nu ești fața Jurnalului, să faci o emisiune acolo. Asta fiind de mult, ziceam că aceasta cu siguranță o să se întâmple…. și iată-mă acum.”
Angela Gladei, președinta AFAM
* O femeie care a făcut multe în viața asta. „Am făcut doi copii, o familie, studii superioare, o afacere care are 4 ani de zile anul acesta, în consultanță”. A vorbit despre experiența sa și despre acele lucruri care contribuie la succesul și realizările unui antreprenor. A spus despre Compania de consultanță care se numește Business Development Capital. „E frumos să înființezi o companie, dar nu este suficient ca această companie să meargă, pentru că a fi manager și a fi antreprenor sunt două lucruri diferite”. Vocația antreprenorială trebuie să o ai, să cunoști produsul și piața foarte bine. O persoană competentă este cea care poate să te convingă că ceea ce știe ea e ceea ce-ți trebuie ție. Dar e important nu ceea ce spui, dar modul în care spui.
** Profilul femeii de afaceri este definit de Angela Gladei prin prisma femeilor care au curaj să facă ceva și au dorința de a se împărtăși cu ceea ce fac, pentru că nu neapărat asociația femeii de afaceri întrunește doar femeia de afaceri; întrunește și femei care sunt la poziții manageriale în companii foarte mari, femeile astea chiar au de spus ceva, chiar au de adus ceva.
*** „Găsim sectoare de dezvoltare prin nișele albastre, adică blue ocean, nu red ocean, pentru că pe o piață mică nu poți să vii cu red ocean. Bineînțeles trebuie să vii cu ceva inedit și să scoți în evidență lucruri care țin de problemele țării, iar atunci când sunt probleme înseamnă că sunt clienți”. Îndemn: Apucă-te și rezolvă o problemă.
Victor Spânu, fondator LeadGen
* Orice afacere trebuie să pornească de la o problemă. Trebuie să comunicați, în primul rând, cu clienții, în al doilea rând, cu partenerii și, în al treilea rând cu angajații voștri. Chiar dacă sunteți introvert și nu vă place să comunicați, e bine de știut că o comunicare eficientă este factorul care cel mai mult dezvoltă domeniul. Trebuie să știți când să investiți, care-i momentul oportun și în cine să investiți… în oameni. „Investiția în noi înșine eu cred că este cea mai importantă, învățarea nu doar din greșelile proprii, dar și din ale altora. Uitați de zona de confort când o să fiți antreprenori.” Stres va fi mult. Ca să scăpăm de el, Victor recomandă sportul și petrecerea timpului în familie. La fel, a specificat că nu întotdeauna lucrurile urgente sunt importante. „Lucrul care mă motivează este că eu fac ceea ce-mi place.”
** Primul lui job serios a fost machetarea ziarelor.
Grigore Fortuna, fondator PUMBA creative studio
* Tânăr antreprenor. Primele tentative de a face business au început prin clasa a 6-a. La ASEM începuse să facă business și administrare. Soția lui e tot femeie de afaceri: a deschis un magazin de haine pentru gravide și bebeluși. „Încerc să dezvolt niște afaceri creative care să mă ajute să evidețiez creativitatea pe care o am. Fiecare eșec e o experiență, o lecție. Probleme sunt foarte multe, dar o să înceapă să vă placă să le rezolvați. Dacă o să faceți ceea ce vă place o să aveți succes.”
** Bazat la moment pe B2B – riscuri mai puține, se orientează spre clienții mari, companii mari… să înțeleagă cum se lucrează și ce experiență de dezvoltare au. Lucrează și cu clienți de peste hotare. Întrebat cum e să muncească alături de soția, a răspuns că mereu și-a dorit să aibă o femeie de afaceri lângă el. La ea a început totul când era însărcinată.
Dumitru Talmazan, expert în social media marketing
*De 5 ani de zile lucrează în domeniul social media. „Trebuie să faci management de resurse strategice și resurse compatibile. E bine să cauți un partener de bussines.”
Aura Revenco, influencer marketing și prezentatoarea matinalului de la JurnalTV
* Nu are business. În schimb a relatat povestea trustului în care lucrează – Jurnal TV, începuturile căruia au fost puse în anul 1999, atunci când a apărut ziarul Jurnal de Chișinău, creat de Val Butnaru. După care, aproape peste 10 ani, în 2009 apare Jurnal TV – platforma online, iar pe 5 martie 2010 apare și în eter. A fost ca o explozie pe piața media (peste o lună a apărut și Publika TV, pe 7 aprilie 2010). Începuturile Jurnal TV au fost foarte complicate. Când a venit la Jurnal lucra 22 de ore din 24. La 2 noaptea se ducea acasă (la cămin), la 5 dimineața era din nou la serviciu și la 7 deja trebuia să prezinte.
Viorica Cerbușca, YEP Moldova
Crește start-upuri. „Antreprenorii se educă”, spune ea. Odihna pentru Viorica Cerbușca variază între 4-5-6 ore de somn pe noapte.
Sursa fotografiilor: Facebook