O vacanță trebuie să fie nu numai una frumoasă și odihnitoare, ci și interesantă, dinamică – asta dacă vrei să creezi amintiri pentru o viață. Iar cele mai memorabile sunt de obicei primele locuri pe care le-ai vizitat și primele lucruri pe care le-ai încercat. Anul acesta, noi am vizitat Turcia pentru prima dată. Ca destinație concretă am ales provincia Antalia, cazați fiind într-un hotel din localitatea Kiriș, Kemer. Regiunea despre care vorbesc are mai multe puncte de atracție la care poți ajunge în câteva minute sau puțin peste o oră, depinde de locul cazării tale și încotro te îndrepți să explorezi. Noi vacanța nu ne-am programat-o, adică nu ne-am proiectat o listă în care să specificăm ce o sa facem când ajungem în Turcia. Știam din start doar că vrem să încercăm diving, atâta tot. În Kemer găsești mulți tur-operatori care îți vor sugera locuri de vizitat și te vor îndruma cum și cu ce să ajungi acolo. Trebuie doar să nu te lași convinși de ei, pentru că la sigur vei auzi expresii de genul „poți să zici că nu ai fost în Turcia, dacă nu ai vizitat asta, dacă nu ai încercat cealaltă” șamd. Gândește strategic și acceptă doar ceea ce vrei tu să încerci și să vezi.
Dacă vrei să te simți puțin inspirat, descriu mai jos ce am reușit noi să admirăm și să încercăm în vacanța noastră de 7 zile.
Să încep să spun despre hotelul în care ne-am cazat.
DAIMA BIZ
Hotelul Daima Biz face parte din rețeaua Daima Hotels și se califică fiind un hotel de 5 stele. Dar așteptările nu corespund cu realitatea, dragilor. Citisem undeva că în Turcia, hotelurile singure își pun calificativul pe care ele CRED că îl merită, dar de fapt, puține sunt care corespund într-adevăr standartului de 5 stele. Și acest lucru se întâmplă nu numai în Turcia.
Deci, hotelul nu este nici pe departe unul de lux sau unul care să te facă să exclami wow. Totuși, nu este nici unul rău. Daima Biz este amplasat pe un teritoriu mare și extins. Este în prima linie, iar plaja este curată și îngrijită. Și… cel mai important criteriu pentru care noi l-am ales este AQUA PARK-ul, la care cei cazați în Hotelurile Daima au acces gratuit. Cei din împreujurimi trebuie să achite intrarea. ”DolusuPark” se consideră a fi unul dintre cele mai extremale din Turcia. Eu nuștiu dacă e adevărat, dar da, trăiești acolo o adrenalină pe care nu mulți se încumetă să o simtă.
În restaurantul hotelului găsești mâncare multă, nu aș spune că fac ceva deosebit sau exotic, dar la sigur găsești ceva care să-ți fie pe plac. Anumite bucate pot să se repete în mai multe zile. De asemenea, poți alege unde vrei să manânci: în interior sau ieși la terasă, unde ți se deschide o priveliște frumoasă spre munte și mai vezi elicoptere zburând deasupra ta.
La bar poți să comanzi băuturi carbogazoase răcoritoare, băuturi alcoolice, găsești aparate de cafea și suc din nectar. Mai este și un vitamin bar, însă acolo băuturile sunt contra plată, care pornesc de la 1$.
La snack bar poți găsi pizza într-un anumit interval de timp, paste, cartofi fri, carne, salate etc. și iar fructe (pepene verde, pepene galben).
AQUA PARK ”DOLU SU”
După cum am spus, probabil este locul unde trăiești cele mai tari senzații în Kemer. Acest Aqua Park a fost construit în 2017 și a devenit unul din punctele de atracție din toată zona de litoral. Acolo te poți da la tobogane care pornesc de la etajul 3, 4 și 5, de la dificultate easy până la extremal, la alegerea și curajul fiecăruia. Noi recomandăm să începeți cu cele just for fun pentru a vă dezmorți puțin și a simți adrenalina treptat în corpul vostru ca să nu-l expuneți vreunui șoc. Dar, totuși, nu ezitați sa le încercați și pe cele hard și extremale, cum ar fi:
- Tornado – acest tobogan a fost inspirat de aripile legendarului Phoenix și trebuie să simți senzația de parcă iată-iată o să fii aruncat de pe acele aripi. Acest drum va începe ușor, încet, dar în câteva momente nu îți vei simți respirația.
- Bomerango este un alt lunecuș pe apă la care te trec fiorii pentru câteva clipe, pentru că te urcă cu o viteză mare pe limba unui monstru-machetă și cu o astfel de viteză te aruncă înapoi.
- Rocket reprezintă un tobogan cu o capsulă în care intri și în momentul în care mai puțin te aștepți dispare podeaua de sub picioarele tale și cazi practic în gol. Durează aproximativ 4 sec până ajungi jos, însă e garantat că după asta îți vor tremura picioarele timp de câteva minute.
- Pentru amatori sau pentru cei care pot înota bine mai putem recomanda Cauldron – un tobogan care te aruncă într-un cazan și te învârte până cazi într-un bazin adânc de 1.80 m.
- Cea mai extremală după părerea mea este Slip n Fly, pentru că acest tobogan te poate arunca până la 7 metri deasupra apei. Iar dacă la cădere nu iei poziția corectă, te poți lovi rău de apă, plus la aceasta, și adâncimea piscinei în care cazi este de 4 metri. Deci e important să poți înota. Oricum, acolo sunt mulți salvamari care supraveghează și îți sar în ajutor imediat.
DIVING
Singura modalitate de a explora marea în toată splendoarea ei. Cum să ajungeți să faceți diving întrebați tot de tur-operatorul vostru. Pe noi (2 adulți) ne-a costat 105 euro, iar în preț intră 2 scufundări – o dată la adâncimea de 4-5 metri și altă dată la adâncimea de 7 metri (două locații diferite) – plus prânzul. Ajunși pe vapor, toți primesc un instructaj teoretic și practic și sunt împărțiți pe grupe. Cei în așteptare pot să se bălacească în mare, iar la dispoziția celor care nu pot înota erau puse veste de salvare. Una am luat și eu pentru că era foarte adânc și eu când nu ating pământul cu picioarele, mă panichez :). Noroc că am lângă mine un peștișor pe nume Mihăiță 😀 , care chiar se simte ca peștele în apă. La prima scufundare, fiecăruia i se fac poze și video și pe urmă decizi dacă vrei să le cumperi sau nu. Noi amintirile le-am „luat”, și ne-au costat 70 de dolari.
Aa.. Țin să vă spun că divingul nu e pentru oricine. Dacă la prima scufundare am rezistat să mai stau câteva minute, la a doua nici nu am reușit să ajung până jos, că i-am făcut semn instructorului să mă scoată. Simțeam o presiune insuportabilă în urechi. Alte persoane am văzut că pur si simplu intră în panică, iar de la asta li se pare că nu le ajunge suficient aer. Dar la sigur voi mai încerca. Poate data viitoare îmi va reuși mai bine. Frumusețea acvatică nu poate fi comparată cu nimic.
MUNTELE Tahtalı
În apropiere de Kemer găsești stațiunea Olympos Teleferik, de unde poți urca într-un funicular care să te ducă direct în vârful muntelui. În el încap până la 70 de oameni. Pe lângă priveliștile spectaculoase care ți se întind ca pe tavă în fața ochilor, se face simțită lejer și presiunea aerului. Dacă ai noroc, poți să surprinzi din depărtare și căprioare de munte sau alte vietăți care-și au habitatul acolo. ”Sea to sky” – acesta este sloganul pe care-l citești chiar la intrarea în stațiune, deoarece Tahtalı cu înălțimea de 2365 de metri înălțime este muntele cel mai aproape de mare de pe coasta de Sud a Turciei.
Muntele Tahtalı oferă niște peisaje panoramice splendide la 360 de grade. Pe alocuri poți vedea zăpadă sau gheață. Ajunși acolo, vă puteți bucura de o masă delicioasă sau de o cafea bună la Shakespeare Mountain Restaurant. Pentru cei care doresc mai multă adrenalină, pot sări cu Escape2Olympos-Paragliding, zburând de pe una dintre cele mai înalte parapante din lume (așa spun ei). Olympos Teleferik este unul dintre cele mai lungi tramvaie aeriene.
TRICICLETA ELECTRICĂ
E-tricicleta am încercat-o în ultimele zile. E o investiție bună atunci când vrei să descoperi împrejurimile localității în care te afli. Noi am arendat-o pentru o oră, costă 10 dolari, și ne-a ajutat să parcurgem o distanță mai mare de drum, așa cum la pas nu ne-am fi permis să o facem. Așa am reușit să vedem și până unde se întinde târgul din regiunea noastră. Totuși, scopul nostru primordial pentru care am dorit să parcurgem o distanță mai mare a fost să găsim un bancomat rentabil de la care să retragem numerar.
SHOPPING
Acolo shoppingul e tare vesel. Din ”moy daragoy” nu mai ieși… și să ai onoarea să ți se spună „dlya vas skindky sdelaem”, numai ca să cumperi. Dar și ei sunt tare șmecheri și încearcă să te amăgească din ochi. Deci, fiți atenți. Turcilor taaare le mai place să te târguiești cu ei și te fac așa să crezi că într-adevăr această ofertă o face special pentru tine. Din proprie experiență am văzut exact același lucru care la un magazin se vindea cu un dolar, iar la altcineva în găseai cu 5 dolari. Recomand să explorați bine piața lor și să nu cumpărați de la primul ieșit în cale.
RĂSĂRITUL
Sunt două momente ale zilei în care cerul arată absolut spectaculos: dimineața și seara. Când răsare și apune soarele. Noi nu suntem oameni matinali, însă pentru că nu ne trezim în fiecare zi la mare, am depus un mic efort pentru a ajunge pe plajă înainte ca bijuteria de aur a universului să se ivească pe bolta cerească. În zare, un roșietic accent deja se ivea pe fundal . Pe de cealaltă parte și mândra lună, încă bine conturată, mai ținea companie. I-ați persoana iubită la mare și prindeți o oază de energie într-un asemenea anturaj. O să vă placă mult!
FISH SPA
Nu știu cât de mult fish spa-urile situate în locurile publice corespund normelor de igienă, însă noi nu am acordat atenție acestui detaliu și am încercat procedura. A fost pentru prima dată și pentru mine, și pentru Mihai. Inițial e o senzație de gâdileală, dar în cele 15 min cât durează procedura te acomodezi și devine plăcut și relaxant. Dacă vă duceți 2 persoane odată, la fel, încercați să vă târguiți să vi se ofere serviciul la un preț mai redus. Vor accepta 😉
Mini-GOLF
Pe teritoriul hotelului găsești multe activități, după preferințele fiecăruia. Printre acestea se numără și un teritoriu amenajat pentru golf. E pentru amatori, desigur, dar merită să încerci, mai ales dacă nu ai făcut asta până acum.
VOLEI
Pe plajă, tot pe un teritoriu special amenajat, poți juca volei. Și jocul decurge serios, pe bune.
FILM ÎN AER LIBER
Unul dintre lucrurile și spațiile amenajate care mi-au plăcut cel mai mult. Un film vizionat în aer liber, în briza caldă a vântului ce bate dinspre mare, așezați pe un pufic pentru relaxare, ne-au făcut ultima seară memorabilă. Între timp am comandat și o narghilea pur turcească de care nu regretăm.
Alte lucruri interesante bine de știut:
- Turcii sunt prietenoși cu rușii. Majoritatea înțeleg limba rusă și o vorbesc. Însă, dacă nu ești vorbitor de rusă atunci te poți înțelege la fel de bine și în engleză.
- Pe lângă lira turcească se mai acceptă să achiți în dolari sau euro (care au aproape aceeași valoare acolo).
- Fii atent ce vorbești când ești în public, pentru că angajați acolo pot fi conaționali de-ai tăi. La hotelul nostru, la recepția din zona Spa am întâlnit o doamnă din Cantemir. Apoi mergând la cumpărături, o altă doamnă, originară din Chișinău, ne-a oprit și ne-a vorbit în română chemându-ne la un ceai în magazinul în care ea vindea. Un ceai tare bun, apropo.
- În drumul nostru de la aeroport spre Kemer și înapoi, mi-am dat seama că e adevărat ce se spune despre turci, și anume că nu sunt o nație tare curată. În spatele multor case poți să vezi adunate mormane de gunoi, care nu arată deloc estetic, mai ales într-o zonă turistică. Totuși, străzile sunt îngrijite și spațiile publice, majoritatea, la fel.
- Marea Mediterană are o frumusețe aparte, e limpede și suficient de caldă la litoral. Plaja la care noi ne duceam era din pietre, un adevărat și gratuit masaj pentru tălpi 😀 .