Atitudinea este totul, ne spune autorul cărții cu același nume, Jeff Keller.
Persoana cu o atitudine negativă gândește „NU POT”.
Persoana cu o atitudine pozitivă gândește „POT”.
Persoana cu o atitudine negativă stăruie asupra problemelor.
Persoana cu o atitudine pozitivă se concentrează asupra soluțiilor.
Persoana cu o atitudine negativă le găsește celorlalți nenumărate defecte.
Persoana cu o atitudine pozitivă caută aspectele pozitive ale celorlalți.
Persoana cu o atitudine negativă se concentrează pe ceea ce îi lipsește.
Persoana cu o atitudine pozitivă este recunoscătoare pentru lucrurile cu care a fost înzestrată.
Persoana cu o atitudine negativă vede limitările.
Persoana cu o atitudine pozitivă vede posibilitățile.
Astfel de exemple conturează imagini care ne fac să înțelegem despre ce este vorba și cum se manifestă atitudinea asupra propriei persoane. Pentru că alegerea, conștient sau nu, o facem noi. William Shakespeare spunea că „lucrurile nu sunt bune sau rele în sine, gândirea noastră le face să fie astfel.”
„Atitudinea e fereastra ta către lume”
Există momente în viață când fereastra ta se umple de murdărie. Și iată din ce motiv:
Ferestrele noastre e se murdăresc din cauza criticilor pe care le primim de la părinți și profesori.
Ferestrele noastre se murdăresc din cauza ridicularizării la care ne supun colegii.
Ferestrele noastre se mâzgâlesc din cauza respingerilor.
Ferestrele noastre se mânjesc din cauza dezamăgirilor.
Ferestrele noastre se întunecă din cauza îndoielilor.
Murdăria se adună și se tot adună. Buretele e în mâna noastră și doar noi decidem când să ștergem fereastra.
Fereastra ta se murdărește și atunci când faci ceea ce nu-ți place, pentru că petreci timp într-un mediu care ție îți creează disconfort. Însă odată ce decizi să-ți speli fereastra și să-ți schimbi atitudinea, frustrarea și deprimarea vor dispărea. Vei putea mai bine să vezi posibilitățile extraodinare pe care viața vrea să ți le ofere.
„Fără o atitudine pozitivă, nu vei putea activa celelalte principii.”
Fie crezi că poți, fie că nu – ai dreptate!” Henry Ford
Devenim ceea ce credem că vom deveni. Puterea gândului e mare, iar fiecare din noi este un magnet uman. Astfel că acțiunile noastre sunt influențate de ceea ce gîndim.
„Hrănește-ți mintea cu gânduri mari.” spunea Benjamin Disraeli, iar Napoleon Hill afirma: „Mintea poate să obțină ceea ce concepe și crede.” Tot legat de puterea gândului Ralph Waldo Emerson zicea că „un om este ceea ce gândește toată ziua.” Închei citatele motivaționale la această categorie cu declarația lui Robert Callier: „Nu există nimic pe pământ pe care să nu îl poți avea – odată ce ai acceptat în mintea ta faptul că îl poți avea.”
Se întâmplă să dorești să faci ceva, dar să nu crezi că o să-ți reușească să faci acel lucru. În acest caz nu îți vei atinge scopul. Vei reuși doar dacă vei crede în abilitățile tale.
Mulți oameni de succes au reușit doar datorită faptului că au crezut că pot să facă acel lucru, au avut o atitudine pozitivă de neclintit, care i-a propulsat spre atingerea scopului. Acesta e cazul autorului cărții despre care vorbesc. Jeff Keller era avocat de meserie, iar la un moment dat și-a dat seama că ceea ce face nu-i mai aduce plăcere. Și-a schimbat atitudinea, a lăsat avocatura și s-a focusat asupra a ceea ce îi place. A riscat și așa a devenit un cunoscut orator motivațional.
Atunci când conducerea ta dominantă este aceea că poți să-ți atingi scopul, începi să acționezi în direcția îndeplinirii acestuia.
În cartea „Atitudinea este totul” autorul ne atenționează să avem grijă ce gândim, pentru că propriile convingeri ne-au condus acolo unde suntem astăzi și modul în care vom gândi de acum înainte ne va conduce exact acolo unde vom ajunge în viitor. (O frază cu impact asupra mea).
E cert faptul că „dacă gândurile tale nu se vor schimba, nici rezultatele pe care le vei obține nu se vor schimba.”
Repetă cât de des că poți și îți vei atinge scopul.
Folosește cuvinte pozitive despre tine și despre scopurile tale. Jeff Keller spune că sunt doi pași care te ajută să devii o persoană pozitivă și să obții rezultatele pe care le dorești, dacă ești disciplinat și nu renunți la ele.
PASUL 1. Citește în fiecare zi literatură motivațională;
PASUL 2. Ascultă în fiecare zi casete motivaționale (în cazul noii generații – videouri pe youtube și alte canale cu materiale motivaționale sau informează-te cum alți oameni de succes au reușit să ajungă la acest statut).
Imaginația este mai importantă decât cunoașterea.” Albert Einstein. Asta înseamnă că ești producătorul, regizorul, scenaristul, directorul de lumini, designerul costumelor și directorul de distribuție al propriilor tale filme mintale și ești răspunzător pentru rezultatul final.
Relaxează-te și foloseșteți simțurile!
Așază-te într-un scaun confortabil acasă, închide ochii și fă câteva exerciții de respirație și de relaxare și pentru a-ți goli mintea. Acum dezvoltă imagini care implică cât mai multe simțuri. Cu cât imaginile vizualizate vor include mai multe aspecte, sunete, mirosuri, gusturi și senzații tactile, cu atât efortul tău va avea o putere mai mare de a transforma viziunea în realitate.
„Dacă poți avea un vis, înseamnă că-l poți realiza.” Walt Disney
Pentru a reuși, trebuie doar să-ți iei angajamentul că vei face tot ce va fi necesar, indiferent de numărul de pași pe care va trebui să îi faci. Vei deveni tot mai preocupat să găsești căile și resursele necesare.
Efortul își primește pe deplin răsplata numai atunci când persoana respectivă refuză să renunțe. Napoleon Hill
Sunt mulți oameni pe care e o plăcere să-i urmărești, pentru că ei au spus cuvinte înțelepte, pe cât de simple, pe atât de profunde. Winston Churchill, de exemplu, spunea „să nu renunți niciodată”, pentru că înfrângerile sunt temporare, pe ele le poți depăși și într-un final vei triumfa!
Aproape în toate cărțile de dezvoltare personală este specificat faptul că mereu trebuie să pornești la drum având un plan, în care „ar trebui să-ți fixezi un program, termene-limită și bugete, astfel încât să ai reușite cât mai curând posibil. […] Ia-ți angajamentul de a a face orice este necesar pentru a-ți îndeplini acest scop.”
O altă lecție din cartea „Atitudinea este totul” de Jeff Keller este aceea de a-ți transforma problemele în oportunități. Autorul spune că o problemă îți poate indica o modificare pe care o poți face pentru a îmbunătăți anumite condiții din viața ta. Iar când o ușă se închide, există întotdeauna una mai utilă care așteaptă să fie deschisă.
„Situațiile nefavorabile ne descoperă potențialul ascuns”, prin aceasta Jeff Keller ne sugerează să analizăm cu atenție dificultățile și problemele pe care le-am înfruntat – și să identificăm beneficiile și lecțiile obținute din aceste experiențe.
Fii atent la ce spui!
Tom Hopkins spunea: „Atunci când îți repeți suficient de mult o idee, ea va începe să fie o parte din tine”.
Să știți că persoanele care se hrănesc numai cu cuvinte negative sunt destinate să aibă o atitudine negativă. Această carte ne sfătuiește să nu vorbim niciodată despre scopurile noastre cu persoanele negative. Preferă să discuți aspectele scopului tău cu o persoană al cărei feedback include soluții creative la dificultățile care se pot ivi.
Oamenii care vorbesc tot timpul despre lipsa banilor nu vor ajunge niciodată să-i strângă. Jeff Keller
Când te întreabă cineva ce mai faci, ce răzpunzi? Această întrebare ne este acordată în carte. Răspunsurile la ea de obicei sunt scurte, însă acest răspuns scurt poate spune multe despre noi.
Răspunsurile negative:
„Prost.”
„Groaznic.”
„Se putea și mai bine.” etc.
Persoana respectivă e una care mereu se plânge și te face să regreți că ai întrebat-o ce mai face. Aceste expresii negative îți pot otrăvi atitudinea și au capacitatea să tragă înapoi și alte persoane.
Răspunsuri mediocre:
”Bine.”
”Ar putea fi și mai rău.”
„Ca de obicei.” etc.
Această categorie sunt cu o treaptă mai sunt decât negativiștii, dar la sigur tot nu cu așa gen de persoane ai vrea să porți discuții sau să închei o afacere. Oamenii care folosesc cuvinte mediocre au și o atitudine mediocră (cred că și ambiții la fel).
Răspunsuri pozitive:
„Grozav.”
„Fantastic.”
„Minunat.”
„Excelent.”
”Super.” etc.
Așa arată și se aude o abordare pozitivă și ea vine din partea oamenilor entuziaști. Nu doar tu, dar și pe cei din jurul tău îi faci să se simtă mai plini de energie.
Zâmbetul reprezintă o metodă necostisitoare de a îmbunătăți felul în care arăți. Anonim
„Există o zicală veche care spune că fiecare dintre noi luminează o cameră – unii atunci când intră… iar alții atunci când ies! Tu vrei să fii o persoană care luminează camera atunci când intră!”
„Spune-ți că ești bine, că toate sunt în regulă cu tine și Dumnezeu îți va auzi cuvintele și le va transforma în realitate.” Ella Wheeler Wilcox
În timp ce rostești cuvinte precum „Excelent!” sau „Grozav!”, starea ta fizică începe să fie în acord cu limbajul optimist. Ținuta ta este mai dreaptă. Ceilalți oameni se simt atrași de energia și vitalitatea ta. În viață obținem ce ne așteptăm să obținem.
Dacă vrei să ai o atitudine pozitivă, acționează ca și cum ai avea-o și, în curând, vei descoperi că ai devenit, într-adevăr, așa cum ți-ai dorit!
Fă acel lucru de care îți este frică și frica va pieri cu siguranță. Ralph Waldoo Emerson
Cânmd ești cuprins de frică și neliniște, asta înseamnă că ai ieșit din zona de confort. „Singura modalitate de a scăpa de închisoarea fricii este acțiunea ”, ne mai spune și Joe Tye, citat în cartea lui Jeff Keller. „Mușchiul” curajului poate fi dezvoltat la fel ca oricare alt mușchi – prin exercițiu.
O altă lecție tare bună: IEȘI ÎN LUME ȘI EȘUEAZĂ!
Iarăși este citat Winston Churchill, prin afirmația că succesul vine din eșec după eșec, fără să-ți pierzi entuziasmul.
Când eram mici și învățam să mergem pe bicicletă nu ne dădeam bătuți de la prima căzătură. Pierdeam echilibrul, cădeam, ne ridocam și iar încercam. Ne era frică… dar eram și entuziasmați! Până la urmă am reușit cu succes să învățăm să mergem pe bicicletă. La asta a contribuit perseverența și repetiția. Ne-a ajutat și faptul că eram entuziasmați de ceea ce ne-am propus să obținem. Nu trebuie subestimat nici impactul încurajării, atunci când este cineva care te sprijină să ai succes.
Mulți percep „căderile” ca pe un lucru negativ, în loc să înțeleagă că era o parte esențială a procesului de a ne atinge scopurile… pentru a deveni expert într-un domeniu ai nevoie de timp, efort și disciplină.
„Cea mai mare greșeală pe care o poate face cineva este să îi fie frică să greșească.” Elbert Hubbard