Poți obține în 12 săptămâni mai multe rezultate decât obțin alții în 12 luni? Brian P. Moran și Michael Lennington, autorii cărții „Anul de 12 săptămâni”, ne spun că da, se poate!
”Dacă vom face lucrurile pe care suntem capabili să le facem, ne vom uimi pe noi înșine”, sunt cuvintele lui Thomas Edison, citat în cartea despre care vorbesc, iar din aceasta rezultă că orice schimbare în viața noatră pornește de la o provocare, în care să încerci să dai tot ce ai mai bun. În majoritatea dintre noi există două vieți: viața pe care o trăim și viața pe care am fi capabili să o trăim. „Cum poți fi cea mai bună variantă a ta?” e o întrebare la care trebuie să răspundem în fiecare zi.
Cunoașterea înseamnă putere? Autorii cărții nu sunt de acord cu aceasta. Da, cunoștințele, inteligența, informațiile de care dispui, toate aceste lucruri pot fi de ajutor, dar nu sunt cele care pot face diferența. Cunoașterea înseamnă putere numai dacă știi să folosești cunoștințele, dacă acționezi pe baza lor. „Nimeni nu poate avea beneficii de pe urma cunoștințelor acumulate dacă nu face ceva concret cu ele. Ideile, oricât de minunate ar fi ele, nu au nicio valoare dacă nu sunt puse în practică […]. Indiferent ce termen preferi pentru a numi transformarea ideilor și planurilor în realități concrete, execuția este factorul care face diferența.”
Atunci când noi avem atâtea oportunități de face schimbarea, alegem să nu facem nimic și asta nu este o problemă de lipsă de cunoaștere, ci o problemă de execuție, de a pune în practică ceea ce știi. De exemplu, internetul este invadat de articole despre cum să slăbești și întreținerea formei fizice, iar în librării găsim o mulțime de cărți cu diete și exerciții fizice, cu toate acestea oameni obezi există și încă foarte mulți.
Anul de 12 săptămâni definește ceea ce este important să faci astăzi astfel încât obiectivele tale pe termen lung să fie atinse.
„Nu contează ceea ce știi; nu contează nici măcar pe cine cunoști; contează ceea ce pui în practică.”
Obiectivele și planurile pe 12 luni sunt adeseori o piedică în calea performanțelor, pentru că se cade ușor în capcana gândirii anuale – conștient sau inconștient credem că succesul sau eșecul depinde de ce realizăm până la sfârșitul anului.
Renunță la gândirea anualizată, pentru că la baza ei se află credința că este destul timp în cursul anului pentru a face ca lucrurile să se întâmple. Noi toți începem un an cu obiective mărețe, apoi descoperim pe la sfârșitul lui ianuarie că suntem deja puțin în urmă față de ceea ce am stabilit. Nu suntem mulțumiți de asta, dar nici nu ne îngrijorăm prea tare pentru că gândim: ”Am destul timp, mai am 11 luni ca să recuperez.” Pe la sfârșitul lui martie, încă suntem în urmă, dar tot nu ne facem griji. De ce? Deoarece încă ne gândim că avem destul timp să recuperăm. Și acest tipar de gândire predomină până aproape de sfârșitul anului. Nu avem un sentiment al urgenței.
Nu te mai gândi în termeni anuali, ci concentrează-te pe intervale de timp mai scurte. Viața este trăită secundă cu secundă și succesul final depinde de ceea ce faci pe moment.
„Nimic nu motivează mai mult decât un termen limită.”
Periodizarea – tehnică concepută pentru a îmbunătăți performanțele.
„Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este un act, ci un obicei.” Aristotel, citat în cartea „Anul de 12 săptămâni”, în contextul tehnicii periodizării.
Echivalează 12 săptămâni cu un an.
De acum, anul are 12 săptămâni și este urmat de un alt an de 12 săptămâni și tot așa la nesfârșit. La fiecare 12 săptămâni ai un nou început – un nou an! Dacă ai avut un an de 12 săptămâni dificil, te poți scutura de nerealizări, te poți regrupa și poți începe totul din nou. Dacă ai avut un an de 12 săptămâni foarte bun, poți construi profitând de impuls.
„Anul de 12 săptămâni schimbă totul!”
A începe să faci ceva nu este neapărat greu, însă execuția cere mereu noi acțiuni, iar acțiunile noi sunt adeseori inconfortabile. De aceea trebuie să ne creăm o viziune – punctul de plecare pentru orice performanță înaltă. Legătura emoțională cu viziunea te ajută să depășești provocările și să-ți execuți planurile. Prin urmare, primul pas este să-ți creezi o viziune inspiratoare și să înveți să rămâi conectat la ea. Tu ai nevoie de o viziune a unui viitor mai grandios decât prezentul!
„Toată viața am vrut să fiu cineva. Acum înțeleg că a trebuit să fiu mai specifică.” Lily Tomlin
„Spune-mi, ce ai de gând să faci cu unica ta viață, atât de prețioasă și extraordinară?” Mary Oliver
Suntem îndemnați să renunțăm la planul anual. Fă un plan pe 12 săptămâni. După formarea viziunii, ai nevoie de un plan ca să ajungi acolo. Panificarea – la fel ca o hartă bună – te ajută să rămâi concentrat pe direcția aleasă.
„O viziune fără un plan de punere în aplicare este doar o fantezie.”
Lucrul după un plan are trei beneficii distincte:
- Reduce greșelile.
- Economisește timp.
- Menține concentrarea.
Ideea principală a unui plan ar trebui să fie aceea de a-i ajuta pe oameni să identifice și să pună în practică acele acțiuni decisive necesare pentru atingerea obiectivelor.
„Dacă nu știi încotro mergi, nu vei ajunge acolo unde dorești.” Yogi Berra
Odată ce ți-ai stabilit obiectivele pe 12 săptămâni este necesar să identifici tacticile. Tacticile reprezintă tot ce faci zilnic condus de dorința de a-ți realiza obiectivele.
Câte o săptămână pe rând. Rezultatele pe termen lung sunt create de acțiunile de fiecare zi. Și îmi place ceea ce este subliniat adesea în carte: ACȚIUNEA . Singurul lucru care schimbă universul este acțiunea.
”Acțiunile tale zilnice sunt cele care îți prezic cel mai bine viitorul.”
Simpla dorință nu ajunge. Nu este suficient să ai intenția să schimbi lucrurile; trebuie să acționezi conform acelei intenții dacă vrei ca lucrurile să se îmbunătățească. Realizarea consecventă a acțiunilor importante pentru a-ți realiza scopul este cheia succesului în viață. Acțiunile tale spun povestea viitorului tău.
Pentru a folosi eficient planul săptămânal, va trebui să petreci 15-20 min la începutul fiecărei săptămâni pentru a trece în revistă progresele făcute în săptămâna anterioară și pentru adaptarea planului săptămânii următoare. În primele cinci minute ale fiecărei zile, ar trebui revăzut planul săptămânal și stabilite acțiunile din ziua curentă.
Pentru a fi siguri că muncim eficient, la sfârșitul fiecărei săptămâni trebuie să facem niște măsurători obiective. Ținerea scorului funcționează ca o verificare a realității, măsurătorile construiesc stimă de sine și încredere, deoarece dovedesc progresul și realizările. Datele obținute prin măsurători nu se referă la eforturi sau intenții, ci se concentrează doar pe rezultate.
Nu uita că ai mai mult control asupra acțiunilor tale decât asupra rezultatelor.
„Păstrează în minte că ai pornit de la o viziune, o viziune atrăgătoare a unui viitor care este mai bun decât prezentul. Apoi, ai stabilit un set de obiective pentru 12 săptămâni care sunt în concordanță cu viziunea ta. Pentru fiecare obiectiv ai început acțiuni sau tactici care descriu pașii pe care trebuie să îi faci pentru a-ți realiza obiectivele. Elementul asupra căruia ai cel mai mare control este execuția tacticilor.”
Fizica ne spune că pentru orice acțiune apare o reacțiune, așa încât, vestea bună este că produci rezultate de fiecare dată când acționezi – poate că nu cele așteptate, dar ceva se întâmplă. Acel ceva este reacția realității la acțiunile tale și este imposibil să corectezi eficient planul fără ea. Dacă nu știi ce tactici ai aplicat, orice schimbări vei face se bazează pe ghicit.
Este nevoie să fii disciplinat și să-ți organizezi zilele și săptămânile.
Rezervarea unor perioade de timp. Există trei componente principale în cadrul timpului alocat pentru performanță: perioade de timp rezervate sarcinilor strategice (acestea sunt perioade de trei ore neîntrerupte planificate în fiecare săptămână. În timpul acestor perioade nu accepți apeluri telefonice, nu citești faxuri sau e-mail-uri și nu primești vizitatori. Pur și simplu nu permiți să te deranjeze nimic. Îți concentrezi toată energia pe sarcinile planificate, adică acele activități de importanță strategică care aduc mulți bani); perioade de timp tampon (rezervate pentru activități care apar în afara planurilor și au valoare scăzută) și perioade de timp rezervate relaxării (lipsa timpului pentru relaxare contribuie la diminuarea performanțelor. O perioadă de relaxare eficientă presupune cel puțin trei ore petrecute cu activități care nu sunt legate de muncă. Această perioadă de relaxare îți va revigora mintea astfel încât atunci când te întorci la munca ta, să poți lucra mai concentrat și cu mai multă energie.
„Dacă nu-ți poți controla folosirea timpului, atunci nu-ți poți controla nici rezultatele.”
Cea mai bună cale de a-ți crea o rutină este să-ți imaginezi cum trebuie să arate săptămâna ideală. Conceptul săptămânii ideale constă în planificarea scrisă a tuturor sarcinilor și organizarea lor în cel mai productiv mod. Gândește-te când lucrezi cel mai eficient. Programează cele mai importante activități în perioadele când ai randament maxim (de ex., dimineața).
Fii dispus să îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale.
„Responsabilitatea nu ține de consecințe, ci de asumarea libertății de a alege.”
Pentru a atinge excelența în ceea ce facem, trebuie să învățăm să ne ținem promisiunile. Angajamentul este o promisiune față de tine însuți.
”Fără angajamente rămân doar promisiuni și speranțe, dar niciun rezultat.” Peter Drucker
O definiție a angajamentului: „Starea de a fi conectat emoțional sau intelectual de un curs al acțiunii…” (American Heritage Dictionary, ediția a patra).
Iată pantru factori cheie care ne ajută la respectarea angajamentelor:
- Dorința arzătoare.
- Acțiunile-cheie.
- Evaluarea costurilor.
- Să acționezi pe baza angajamentelor și nu a emoțiilor (a învăța să faci ceea ce este nevoie, indiferent ce simți, este o disciplină de bază pentru a obține succesul).
Măreția din fiecare moment. Pentru a profita pe deplin de o zi, trebuie să-ți programezi fiecare minut, să fii total implicat și mereu pe fugă. Viitorul ți-l creezi în prezent, visurile se realizează acționând în prezent.
„Cel care se va bucura de un moment bun este cel care nu pierde niciun moment din prezent.” Roger Ward Babson.
Despre dezechilibru calculat:
„Nu există un echilibru perfect în viață. Există doar alegeri pe care le faci și ele au consecințe.” Jack Welch
Partea a doua a cărții „Anul de 12 săptămâni” te ajută la asamblarea unei concepții unitare: conține instrumente, modele și sugestii care ajută la aplicarea sistemului de execuție. Și cum e plină cartea de citate inspiraționale și la acest capitol îl citim pe următorul:
”Peste un an îți vei dori să fi început astăzi!”
Am scris mult, știu, și încă multe lucruri interesante aș mai adăuga preluate din această carte, dar dacă ai ajuns până aici, înseamnă că am reușit să te intrig și să te conving să cumperi cartea și să treci la a doua parte, care e și mai interesantă. Deci, te îndemn să o cumperi. Partea a doua conține exemple și pașii concreți pe care trebuie să îi faci pentru a produce mai mult într-un timp scurt, dacă ai afacere sau ai în plan să devii antreprenor – te va ajuta mult să-ți sporești vânzările, te va motiva să lucrezi cu mai multă pasiune și urgență, totodată, o să reduci stresul și o să câștigi mai mult control. O să-ți administrezi afacerea sau viitoarea afacere ca un adevărat CEO, o să preiei controlul asupra timpului tău și a rezultatelor tale, asta spune autorul Brian P. Moran, președintele și fondatorul The 12 Week Year, care are peste 30 de ani de experiență în calitate de director executiv, antreprenor, consultant și coach. El este căutat ca speaker, inspirând și motivând mii de oameni în fiecare an. Cartea, care este New York Times bestseller, pune în vizor strategii dovedite!
Urmează să pun și eu în aplicare toate strategiile menționate în carte și la anul, peste 12 săptămâni 😉 , revin iar cu un articol pe seama acestui subiect, în care voi scrie dacă mi-a reușit sau nu să-l respect.